Kraftmuseet

Velg språk

 • no_NO
 • en_GB
 • de_DE

Søk

Du er her:

Dr. Albert Petersson (1870 - 1914)

Dr. philos Albert Petersson var født i Landskrona i Sverige 6. februar 1870. Han tok diplomeksamen som ingeniør ved Eidgenössische Technische Hochschule, Zürich og doktorgrad i kjemi 25 år gammel.

Karbid var første gang framstilt i 1892 og Albert Petersson var sentral i oppbyggingen av forsøksfabrikker i Frankrike fra 1895. Han utviklet deretter Alby Carbidfabrik AB i Sverige til den ledende i verden.

Petersson var direktør for karbid- og cyanamidfabrikkene, senere Odda Smelteverk, fra byggestart i 1906. Britiske investorer hadde gitt Petersson oppdraget med å finne et egnet sted til å bygge det som skulle bli verdens største karbidfabrikk. Han valgte Odda på grunn av de store vannkraft-ressursene i Tyssedal.

 

Fagpersonen Petersson var avgjørende for at Odda og Tyssedal ble et av de tidlige, store og moderne industristedene i Norge. Albert Petersson giftet seg med Leonie Witt (1888 - 1910) fra Charlottenburg ved Berlin i 1906. De flyttet inn i den særpregede direktørvillaen «Blåsenborg» - senere «Brucevillaen» som var tidsriktig bygget i nasjonal dragestil. Albert og Leonie fikk barna Klaus (1907) og Ingrid (1910).

 

Albert Petersson var en uvanlig begavet og intelligent person med omfattende kunnskap og interesse for alt nytt innen vitenskap og teknikk. Han var svært interessert i litteratur og hadde Selma Lagerlöf som guvernante under oppveksten. Som menneske var han tilbakeholden og godt likt av alle. Han interesserte seg levende for sine arbeidere og ønsket at de skulle leve under de best mulige vilkår.

 

Albert Petersson mistet sin kjære hustru Leonie i forbindelse med fødselen av datteren Ingrid i 1910. Han sørget tungt over tapet og trakk seg i stor grad tilbake fra det sosiale liv. Han konsentrerte seg desto mer om forskning og videreutvikling av industrianleggene og kunstgjødselproduksjonen.

 

Usikkerheten rundt utbruddet av 1. verdenskrig 28. juli 1914 forsterket en likviditetskrise som gjorde at karbidfabrikken i Odda manglet penger til lønn og elektrisk kraft. Det hvilte et tungt ansvar på Petersson. Den 18. august 1914 gikk Albert Petersson om bord i båten ”D/S Ullensvang” på vei til Bergen og videre til London der han skulle møte Oddafabrikkenes engelske investorer. Da båten ankom Bergen var Albert Petersson ikke lenger om bord. Politirapporten omtaler det som et drukningstilfelle uten vitner.

 

Det hører med til historien at Oddafabrikkene kom over krisen og tjente penger på verdenskrigen.

 

Sorgen var stor blant Oddas befolkning og i industrikretser. Hans venner og medarbeidere reiste minnesmerket over Albert Petersson på 2-årsdagen for hans død. Sam Eyde holdt avdukingstalen og sa: ”Denne bauta er også reist for at det norske folk skal få full klarhet over at det var han som skapte dette verk, og den skal stå som et vern slik at ikke andre tillegges æren for hva han har utført”. Minnesmerket er en 3 meter høy bautastein i rød granitt hogd ut av steinhogger Johan From med relieff og ugle i bronse er av kunstner Jo Visdal. Bautaen fikk sin plass her like i nærheten av Peterssons hjem, med fritt og vidt syn over fabrikken og industribyen. Odda Tidende 23. august 1916 «Vi vil til slutt uttale håpet om at dr. Peterssons ånd fremover må komme til at gjøre sig mer gjældende. Det vil utvilsomt bli det vakreste mindesmerke over den store avdøde skaper av det industrielle liv i Odda»

 

 

Albert Petersson

Albert Petersson var teknisk leiar på ein av dei første karbidfabrikkane i Europa, i Savoie i dei franske alpane.       Foto: NVIM arkiv

 

 

 

Albert Petersson Albert Petersson i midten av øverste rekke. Han var aktiv i en roklubb i Zürich i Sveits mens han studerte der. Foto: NVIM arkiv

 

 

 

Albert Petersson

Leonie Petersson på tomta for Cyanamidfabrikken i Odda i 1906-07. Foto NVIM

 

 

 

 

 

 

 

Albert Petersson med hundene sine i Sverige

Albert Petersson med hundene sine i Sverige

 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail
 • thumbnail

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no