Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:

2010 - Studeietur til Lysøen

Visste du at Ole Bull var et av de store musikk-ikonene midt på 1800-tallet?  

 

Det sies at kvinner besvimte av begeistring når den sjarmerende nordmannen stod på scenen med sin magiske fiolin, ikke ulikt dagens pophysteri.

 

Å lage et resymé over Ole Bulls fantastiske liv har ingen hensikt her, for det kan alle lese om i et leksikon eller på nettet. Men siden det i år er 200 år siden Ole Bull ble født (1810-1880),  var det  derfor naturlig for Museumslaget for NVIM å legge sin årlige tur  til den legendariske villaen på Lysøen i Os kommune.  Det skjedde lørdag 21.august i år.  Vi kaller det ”studietur”,for tanken er jo at vi skal oppleve og lære noe samtidig som vi har en kjekk tur sammen med hyggelige mennesker.  Vi var faktisk 40 deltakere på turen, og det er ny rekord.  Turen dit gikk med en splitter ny, behagelig buss fra Odda Rutebuss, og med den dyktige sjåføren Lasse Børve ved rattet, ble turen i seg selv en opplevelse.

 


For å komme  til Lysøen måtte vi over med en liten båt som tok ca. 40 passasjerer, og vi så Ole Bulls villa over det smale sundet.  Den er noe av det mest unorske man kan tenke seg med en blanding av flere stilarter.  Ole Bull tok med seg inntrykk og forbilder fra alle landene han besøkte , og derfor ble villaen på Lysøen så spesiell :  Den er oppført i arabisk-maurisk stil med russisk-inspirert løkkuppeltårn og ellers bygd i sveitserstil. Bull selv kalte villaen ”Lille Alhambra”.  Det 20 m lange musikkværelset , som i dag brukes som konsertsa,l er bygd etter mønster fra stavkirkene.  Der er  fantastiske utskjæringer og dekorasjoner.  I taket henger tre veldige lysekroner, alle i ulik stil.  Rommet inneholdt også to flygler.  Det ene ble fraktet rundt for akkompagnement når Ole Bull skulle ha sine konserter,  Hvordan de klarte det med den tids transportmidler, kan man jo spørre seg selv om.  Det måtte selvfølgelig stemmes før hver konsert, noe som ikke var så enkelt.  Det endte med at Ole Bull ville finne opp et flygel som beholdt stemmingen uansett forhold.  Et slikt ble også konstruert, men holdt ikke mer enn to konserter, så var det like ille .  Dermed var det over og ut for vidunderflygelet, og det ble bygd om til skrivebord, av alle ting !


Vi fikk en flott orientering om Ole Bulls liv og konsertvirksomhet av en meget flink ung guide, og etterpå fikk vi se oss om i den spesielle og storslagne villaen..  Helt til slutt fikk vi en super ekstraopplevelse, for The Aspedistra Drawing Room Orchestra holdt nesten en times gratiskonsert, hvor de bl.a. spilte flere av Ole Bulls stykker.  Da var konsertsalen stappfull, for det var  mange andre enn Museumslaget som også hadde funnet veien til Lysøen denne dagen.


Helt til slutt bør det nevnes at Ole Bulls barnebarn, Sylvea Bull Curtis, i 1974 ga Lysøen med villaen og alt som hører til til Fortidsminneforeningen, Bergen og Hordaland, og drives i dag som en del av Kunstmuseene i Bergen under navnet Museet Lysøen.

Ingunn Eitrheim

 

Museumslaget på tur til Lysøen

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no