Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:

Allsangkveld 'Hver med sitt nebb'

Museumslaget arrangerte en vellykket allsangkveld i Soknehuset 2. oktober 2012

Museumslaget med

Allsangkveld ”Hver med sitt nebb” 2.oktober 2012

Til denne kvelden hadde vi leid soknehuset, men som alle vet, har denne høsten ikke vært særlig vennlig hva været angår .  Slik var det denne dagen også, og vi begynte å lure på om det i det hele tatt ville komme folk slik som det hadde øst ned hele dagen.  Men jammen, der kom de, -  kjørende og gående, og da vi telte opp var vi ca. 45 med stort og smått, musikerne medregnet.  Musikerne, ja, det er de utrettelige ”Trubadurene”, Nappe, Torstein, Magnus, Per og sist, men ikke minst, Dodlen.  Disse gutta er skikkelig miljø-og stemningsskapere, og vi er uhyre takknemlige for at de stiller opp i så mange sammenhenger.

Programmet var først og fremst basert på sang og musikk, men siden det er 100 år siden Torbjørn Egner ble født, hadde vi en liten biografi om ham, og vi sang også et par av de kjente barnesangene hans ”Lofottorsken” og ”Bamsens fødselsdag”.  Dessuten leste undertegnede et lite underfundig stykke fra leseboka for 2.klasse : ”Murer’n”.

Vi hadde også sikret oss Vidar Våde som med sin gode penn og glimrende framføring er et funn i enhver sammenheng. Denne kvelden var temaet ”Strøm”, og han fortalte om de uhorvelige mengdene strøm Tyssedal hadde hatt til rådighet fra 1916 og opp til 60 –åra.  Den ble nærmest slengt etter folk, og folk på sin side slengte ovnene sine ut av huset, for de skulle heller  bruke strøm til oppvarming.  Og prisen ?  Ja, den var fra ca. 120 kroner til ca. 400 kroner i ÅRET!  Til slutt leste han en rørende kjærlighetsfortelling om en ung rallar som holdt på å sette livet til på trallebanen for å treffe kjæresten sin.

Vi hadde forresten et diktinnslag til. Per leste ”Fyrste tur” av Henrik Straumsheim.  Vi oppfordrer gjerne publikum til å delta med innslag de velger selv.

Av sanger var det mange gode gamle ”svisker”, men vi lærte også to nye ”Sommernatt i Froland”  og den siste store Vamp-sangen ”Liten fuggel”.

Selvfølgelig hadde vi en liten spisepause med kaker , te og kaffe.  Fin stemning og mye latter.  En sang det alltid blir spurt etter er ”Monraden sin mandolin” og så lenge vi har Magnus på sin mandolin , er dette et blinkskudd !

Vi takker Kari og Brita som alltid stiller opp på kjøkkentjeneste, og ellers tro folk til etter behov. Mange ble igjen for å hjelpe oss å rydde salen.  Tusen takk !

Et par visdomsord om musikk og sang til slutt ”Uten musikk ville livet vært en misforståelse”. (Friedrich Nietzsche)

”Der hvor man synger, kan du rolig slå deg ned.  Onde mennesker har ingen sanger”.  (Johann Gottfried Seume).  På soknehuset var det bare gode mennesker !

                                                                       Hilsen Ingunn Eitrheim

 

 

Vidar Våde                                       Per Drotningsvik

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no