Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Slottet fra 1911

Det såkalte "Slottet" ble bygget med 14 toroms leiligheter for arbeiderfamilier og hybler for enslige. På fasaden ser vi bokstavene AST for Aksjeselskapet Tyssefaldene.

Charles Fourier (1772-1837), fransk utopisk sosialist, utviklet tanken om fredelig samfunnsendring gjennom mønstereksperimenter. Selvstyrte kollektiver av produserende familier skulle bo i samfunnspalasser, phalanstères.

 

Fouriers sosialpalass hadde slottet i Versailles som formmessig forbilde. Anlegget skulle inneholde boliger, arbeidsrom, skolerom og lokaler for kulturelle aktiviteter.

 

Fouriers disippel André Godin (1817-88) bygget et produksjonskollektiv med tre kollektivhus i nordfranske byen Guise. Slottet i Tyssedal er tydelig inspirert av disse. Det er ingen fellesrom i Slottet, men ungkarsboligen Storhotellet (1911-89), som stod på Tveitahaugen, hadde felles kjøkken og flere fellesrom i tillegg til 51 hybler og 17 leiligheter.

 

Kulturminneplakaten Slottet  med AST 1911 på fasaden. Foto: Arvid Aga

 

 

Kulturminneplakaten

Interiør fra Slottet.

 

Kulturminneplakaten Slottet på 1990-tallet. Foto: Arvid Aga

 

 

Tyssedal med Tveitahaugen Slottet til venstre, Storhotellet på pynten på Tveitahaugen, med hotellet og festiviteten i front. Foto: NVIM arkiv

 

 

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no