Tyssedal er et typisk industristed. Klart avgrenset av Sørfjorden, høye fjell og Hardangervidda.
Fjellet genererer vår viktigste fornybare ressurs - "det hvite kull" - vannkrafta.
Sørfjorden er isfri året rundt, noe som er en fordel for frakt av foredlet kraft i form av industrivarer ut i verden. Stedet er helhetlig bygget opp etter rådende idealer i tida, og helheten er bevart sånn at vi kan se og forstå industrihistoriens betydning for landet.
Vasskraftmonumentet Elektra. Foto: Arvid Aga
Det nasjonale vasskraftmonumentet Elektra står i skjæringspunktet mellom dalen ned fra fjellet og fjorden ut i verden. Herfra har du utsikt til industristedet med natur, produksjonsbygninger, institusjoner og boliger, - alt like nødvendig i helheten. På dette stedet som tydeliggjør historien vår gjennom mer enn 100 år, står et moderne monument som peker inn i framtida. Det viser vannkrafta som vår mest bærekraftige naturgitte ressurs.
Kunstneren bak Elektra er Finn Eirik Modahl http://www.modahl.com/
Vasskraftmonumentet Elektra er seks og en halv meter høyt og går i en 75 meter vid spiral i jorda. Monumentet omfatter sneglehuset, turbinen og alfakrøllen. Skulpturen består av granitt og 999 lag med håndskårne, horisontale glassplater. Vann, lys og lyd er en del av monumentet. Det symboliserer kraften og spenningen som vannkraften var for Norge, samtidig som den viser framtidas bruk av høyteknologi. Byggingen ble påbegynt i 1999 og offisielt åpnet og innviet i 2000. Elektra er det eneste norske verk som er omtalt i det amerikanske tidsskriftet "Sculpture Mag"
Elektra ble bygget på stedet der Storhotellet en gang stod.
English text: www.notam02.no