Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:
  • Ein annleis sommarsesong

Ein annleis sommarsesong

Sommarsesongen 2020 vart litt annleis enn andre år. Resepsjonen på museet vart flytta til kraftstasjonen,  sesongen var kortare, og besøkstala var reduserte.

 

Sommarvikarane Emil (17) og Frida Næss-Markhus (13) besøkte Kraftmuseet sine to opne arenaer; Kraftstasjonen og Lindehuset. Her er deira inntrykk:

 

Sommarvikarane Emil (17) og Frida Næss-Markhus (13). Foto: Knut Markhus 

 

 

De unge stasjonsmesterne

 

Lasse Tverdal og Eli Rognan. Foto: Emil Næss-Markhus

 

Eli Rognan (19) og Lasse Tverdal (22) var sommerverter i kraftstasjonen, noe de også har vært tidligere. Hvordan opplevde de jobben i den spesielle koronasommeren?  

Eli var her på andre året og Lasse på år nummer fem. Lasse forteller om de forskjellige arbeidsoppgavene:  

- Det åpenbare er at vi har omvisninger. Det er jo kanskje den viktigste jobben vi har, å formidle den historien som er å formidle her på Kraftmuseet.   Ellers så står vi bak kassen og selger billetter og alt annet som er i butikken her. 

 

Takler koronaen 

Eli synes det har gått greit å håndtere koronasituasjonen. Lasse forteller at det ikke har vært så veldig annerledes fra andre sommersesonger: 

- Den største forskjellen er kanskje hvem som kommer på besøk, at det var flere nordmenn i år. Det har jo vært veldig tydelig. Ellers synes jeg besøkstallene har vært ganske så overraskende bra. 

På grunn av smittevern valgte museet å flytte resepsjon, butikk, kafé og filmvisning bort til kraftstasjonen. Dette fungerte godt, slik Lasse vurderte det. 

 - Det er lettere å holde orden på alt her. Alle besøkende blir sluset til en plass. Så synes jeg det er flott at man kan bruke kraftstasjonen til mer enn bare omvisning. Selvsagt er ikke kinofasilitetene like gode, og jeg savnet å ha mer utstillinger. Men jeg synes det blet bra slik forholdene har vært. 

 

Interessert publikum 

Publikum har vid aldersspredning og ulike bakgrunner. Hva er de mest interessert i?  

Det kommer veldig an på hvilken type folk som det er da, sier Eli. - Hvis det er gjester som kan litt om generatorer og turbiner fra før så er de mest interessert i å se det liksom. Folk som ikke kan så mye fra før er mest interessert i å høre gøye historier. 

  Lasse opplever arbeidet med publikum som variert og spennende: 

- Det er artig å formidle lokalhistorien til bygda og området. Mitt favorittema er sosialhistorien, historien om arbeidsfolket, klasseskillet og utvikling fra bondesamfunn til arbeidersamfunn og industrisamfunn. Å få møte masse folk fra mange nasjoner er alltid artig. Man vet aldri hvordan dagen blir når man kommer på jobb.  

 

Tid for fornyelse 

Kraftmuseet er stadig i utvikling, og har mange spennende planer. Hva mener museumsvertene burde prioriteres når det gjelder publikumstilbudet? 

- Det er vel flere utstillinger. Kanskje å få ting litt mer moderne, i hvert fall når det gjelder de tidligere utstillingene. De er jo kjempeflotte, men de har stått der uendret i 15-20 år, sier Lasse. 

Eli peker på at hvordan man lærer best varierer fra person til person: 

- Det er viktig å både ha noe å høre på og noe å se på, sånn at folk husker litt mere når de reiser herfra. 

Det viktigste av alt kommer fra Lasse på slutten: 

- Kraftmuseet er kjempekjekt og informativt, og man får vite om da Norge begynte å bli et moderne samfunn. Kom på Kraftmuseet! 

 

 

 

Losen på Lindeplassen 

 

Deler av KraftLaben hadde flyttet inn i Lindehuset sammen med den flotte utstillingen «PÅ VEG». Eirun Flaten Sandvin (21) styrte opplegget.  

 

Eirun Flaten Sandvin. Foto: Emil Næss-Markhus

 

 

- Det virket som alle var fornøyde. Jeg fikk bare positive kommentarer. Og jeg tror mange foreldre var glade for at det var litt for unger også, at de slapp å følge etter de overalt, forteller Eirun og viser rundt i de ulike utstillingene.  

 

Noe for alle 

Lindehuset og Lindeplassen hadde interessante tilbud for hele familien i sommer. KraftLaben-utstillingen «Det mystiske lyset» inne i Lindehuset bød på gøye aktiviteter for de yngre. På plassen utenfor var det et rikt sortiment av forskjellige barnetilbud. 

- Vi hadde disse utelekene hver dag i åpningstidene til Lindehuset, litt såpebobler og ringspill og forskjellig. Også hardde vi eksperimenter som jeg dro i gang når jeg hadde tid til det. 

Utstillingen «PÅ VEG» hadde for det meste et voksent publikum, men kunne absolutt være en fin opplevelse for barn også. Den inneholdt hovedsakelig foto av Knud Knudsen fra siste del av 1800-tallet. Her var også tre nye gummiskulpturer av Else Karin Tysse Bysheim. 

De kan på en måte symbolisere de svingete veiene. For hun sa at det var veldig flotte veier å se på, men når du kjører på de så er det den følelsen du får at det knytter seg i magen og blir bilsyk. Men så var det også gjester som kom inn og bare «jammen det må jo være at veiene er bundet sammen og at det er derfor det er sånne knuter». Og så var det masse assosiasjoner til tarmslyng, og unger som tenkte at det var slanger, så skulpturene var veldig interessante. 

 

 

Heldigvis kom bestefar!  

Dette var den andre sesongen Eirun jobbet i Kraftmuseet. Hun liker seg veldig godt, og var stort sett fornøyd med besøket. 

- Det var veldig bra jevnt over, men noen dager dårlig. Jeg hadde en dag med bare en besøkende, og det var bestefar… Men noen dager tidligere var det nesten førti her. Så de fleste dagene hadde jeg ting å gjøre fra jeg kom til jeg gikk. 

 

 

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Banner artiklar

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no