Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:

Thor Espelid (1918 - 1943)

Special Forces sin Roll of Honor finn vi oddingen Thor Gerotti Espelid som var medlem av Milorg District 17. Han vart arrestert av Gestapo i november 1942 og skutt på Trandum 1. mars 1943

 

 

 

Thor Espelid med familie       

Thor Espelid med familie. Foto: Kraftmuseet arkiv

 

Partikamerat Arvid Hjørnevik skreiv følgande minneord etter Espelid sin død:

 

Thor Espelid var født i Odda den 29. august 1918 og var en gren av familien Slåttelid. Hans strålende intelligens og vinnende vesen gjorde ham aktet og avholdt av alle han kom i forbindelse med. Han var folkets venn nr. 1 på Odda forsyningsnemd hvor han var assistent den siste tiden vi hadde ham blant oss.

 

Han kom tidlig med i det illegale arbeidet for partiet (NKP - Norske kommunistiske parti) og hadde flere særoppdrag som bl.a. mangfoldiggjørelse av illegale opplysninger, paroler o.l. Kamerat Espelid bekjente sitt ansvar overfor partiet som hadde som post på programmet å bekjempe nazifisering av land og folk med alle de midler den illegale tilstand rådde over. Gestapos nattangrep mot vår bevegelse forstyrret ham ikke i  å utføre de oppdrag han hadde tilpliktet seg. Han visste hva kampen gjaldt, i full overbevisning om at når den var utkjempet ville hitlerismen og alt dens vesen være knust til marken. Hans overbevisning holdt mål, men selv fikk han ikke oppleve det.

 

Etter en del forutgående angrep fra Gestapos side hadde de også fått peiling på ham. Den 6. oktober klokken 18 ble han anholdt på gaten. Han hadde netopp vært hos en kamerat med en bunke aviser "Alt for Norge" som skulle spredes. Den 8. august ble han under eskorte sendt til Bergen hvor han ble satt under pressforhør. Men Gestapo klarte ikke å rokke ham.

 

Han ble sendt til Espeland hvorfra han etter en tids opphold ble sendt videre til Grini (krigsfangeleir). Dette ble det siste oppholdssted for ham. Sammen med 16 andre kamerater, deriblant sin onkel Harald Slåttelid, ble han den 28. februar dømt til døden og skutt natten til 1. mars 1943.

 

Som de mange tap partiet led under krigen var tapet av kamerat Thor Espelid stort fordi han var en av de beste. Hans minne er stort og vil aldri glemmes.

Arvid Hjørnevik

 

Thor Espelid (1918 - 1943)  

Thor Espelid 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no