Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:

Harald Slåttelid (1895 - 1943)

Harald Slåttelid var den første kommunist som ble arrestert i Odda. En junidag da han etter endt arbeid stod på sin lille åkerlapp som han hadde leiet, kom Gestapo og hentet ham som gissel for hans sønn Ørnulv, som da var reist til Oslo for å delta i det illegale arbeid der.

 

Han hadde en stund før vært i dekning, da det kom varsel om at Gestapo var etter ham. Den gang gled det hele over, men han var beredt til å stikke igjen hvis det skulle bli påkrevet. Denne gangen nådde ikke underretningen om at Ørnulv var blitt arrestert fram tidsnok, så han ble overrasket av Gestapo.

 

På Grini (krigsfangeleir) utførte Harald et storartet hjelpearbeid for mange av fangene. Harald klarte med sin egenartete organisasjonsevne å få tak i forskjellige matvarer, ja sogar både snus og tobakk også, som kom oss andre fanger til gode. Han var i arbeid på Grini like til to dager før han ble henrettet av de norsk-tyske gestapobandittene. Han satt på "Fallskjermen" (spesialcelle for dødsdømte fanger) med mange andre som kunne fortelle om hans modige opptreden der, også etter at han hadde fått dødsdommen.

 

Harald kom tidlig med i arbeiderbevegelsen, ble fagorganisert allerde som 18-åring. Senere kom han med i ungdomsbevegelsen og partiet og hadde en lang rekke tillitsverv både i lokal-, ditrikts- og landsmålestokk. Han arbeidet for "Hardanger Arbeiderblad" i mange år. Da de norsk-tyske myndigheter kom med påbud om å ta inn artikler om "nyordningen" ble de av Harald blankt avvist. Han innehadde mange kommunale tillitsverv, og i sin kamp for de undertrykte i samfunnet og ved sin rettlinjede opptreden i alle politiske spørsmål skapte han seg respekt langt inn i sine politiske motstanderes rekker.

Ved arrestasjonen var han også politisk leder for Odda Arbeiderparti og var således med på å legge grunnlaget for det seinere illegale arbeid.

Ditt minne, Harald, vil leve blant oss og anspore oss som lever igjen til å fortsette i ditt spor uten å vakle.

Olaf E. Olsen

 

Harald Slåttelid i 1930-åra Harald Slåttelid i 1930-åra. Foto:Kraftmuseet arkiv

 

Harald Slåttelid var kommunist og redaktør for avisa Hardanger Arbeiderblad då det tyske sikkerhetspolitiet føretok ein rassia heime hos han natt til 16. august 1940. Trykkeriet vart beslaglagd og all politisk aktivitet frå kommunistane vart forbode frå den 26. august 1940. Den 26. mai 1942 vart Harald Slåttelid arrestert og etter eit opphald i Møllergata, endte han saman med fleire kameratar frå Odda på "Fallskjermen" på Grini. I ein såkalla rettssak vart Slåttelid og 16 andre kommunistar dømde til døden av tyskarane. Den siste kvelden på "Fallskjermen" byta dei dødsdømde sine beste sko og kléde med fangar som skulle få leva vidare. Natt til 1. mars 1943 vart fangane førde ut i skogen på Trandum og skotne. Sju av dei var frå Odda: Arthur Berg, Thor Espelid, Leif Kindem, Ingolf Kleppestø, Olav Prestegård, Knut Veka og Harald Slåttelid.
Frå Smelteverksnytt nr. 1, årgang 27, 1988

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no