I museumsbygget i Naustbakken 7 i Tyssedal, viser vi en liten utstilling i form av foto, tekst og gamle instrumenter.
Ny kunnskap, nyutviklet utstyr og en betydelig og modig innsats fra ingeniørene preget utbyggingen. Mange av ingeniørene var utdannet i Tyskland og samarbeidet gjennom et felles språk; tysk. Utbyggingen var pionerarbeid av internasjonal interesse.
Albert Petersson i midten, Sigurd Kloumann til høyre. Foto: Kraftmuseet arkiv
Vannmålinger hadde vært utført fra 1896 i Skjeggedal. Da ingeniør Sigurd Kloumann utredet utbygging i Tysso-vassdraget sommeren 1906, måtte det nye målinger til. Kloumann rådførte seg med Kanalvesenet som var forløperen til Norges Vassdrags- og Energidirektorat, NVE.
Utstillingen består av fire bannere med tekst og bilder. På museet vises den sammen med instrumenter som voltmeter, wattmeter, ampheremeter og annet utstyr som representerer ulike funksjoner i kraftanlegget og sentrale firma som leverte dette. Utstyr til kraftstasjonen kom fra flere Europeiske land, blant annet Sverige, Sveits og Tyskland. Utstillingen suppleres med en lang fotoserie fra utbyggingen av Tysso I-anlegget i årene 1906 - 1918 og en plakatutstilling om ingeniør Albert Petersson, - industripionéren som bygde opp smelteverkene i Odda.
Eirik Øgaard - tidligere ved Kraftmuseet - var hovedansvarlig for bannerutstillingen. Og vi har fått hjelp av ingeniør og tidligere driftsleder ved Tyssefaldene og Statkraft, Andres Tveitan, til å tekste alle gjenstandene.
I dag kan du sjå filmen "Industripionerane" av Randi Storaas på Kraftmuseet. Den fortel historia om dei som kom til Norge og Odda for å byggja ut vasskrafta og den metallurgiske industrien.