Kraftmuseet

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:

En værmelding fra katastrofe

Utdrag frå jubileumsboka "Tyssefaldene, kraftttak i 100 år 1906-2006" av Jan Gravdal og Vidar Våde.

De allierte kjente til tyskernes planer om å bygge et aluminiumsanlegg på Eitrheimsneset i Odda. Tiltak ble satt igang for å sabotere mulighetene for å råstoff til flyindustrien og Luftwaffe.

26. februar 1942 stod 21 langtrekkende bombefly klare til å ta av ved den militære flybasen Leuchars på østkysten av Skottland med sikte på Herøya i Porsgrunn og Eitrheimsneset i Odda. Industri- og kraftanlegg var målet. Begrepet presisjonsbombing lå ennå langt fram i tid, så hvis de klarte å gjennomføre toktet ville Odda mest sannsynlig bli jevnet med jorda.

Norgesvennen og kjentmannen James MacEwan - offiser i Royal Airforce sin etterretningstjeneste fikk ordre om å utarbeide en rapport om Odda. Skrekkslagen prøvde han å få RAF til å avvise rapporten ved at han forfattet denne i en lett flåsete tone. Blant annet skrev han at RAF for all del ikke måtte bombe der og der, fordi på akkurat disse stedene bodde noen utrolig vakre jenter han kjente. Generalstaben innkalte MacEwan til tjeneste siden han var usedvanlig lokalkjent. Han ble beordret til å være med i det første flyet. Oppdraget var strengt hemmelig og målet var Odda i Norge.

Flyene skulle komme inn mot vestlandskysten, navigere seg inn over Utsira, følge Hardangerfjorden i lav høyde og gå rett sørover Sørfjorden i så lav høyde som mulig for å komme klar av tyske radarer. Etter å ha smadret anleggene i Odda skulle flyene stige raskt innover Folgefonna før de tok ny kurs mot Herøya.

De første flyene gikk på vingene. Så kom kontraordren: "Abandon!" "Avlys!"  Værforholdene i Hardanger var så dårlige, skydekket så lavt at bombetoktet måtte kanselleres. James MacEwan var lettet - været hadde reddet Odda.

 

Tåkeskyer over Ringedalen Tåka over Ringedalen. Foto: Kraftmuseet arkiv

 

Uvisst av hvilke grunner droppet britene planene om å bombe Odda også i ettertid. To og et halvt år senere bombet amerikanske fly anleggene på Herøya og gjorde dem ubrukelige. 55 mennesker ble drept.

Historien om bombetoktet mot Odda kom ikke fram før 60 år etter krigen. Da satt den 90 år gamle tidligere RAF offiseren James MacEwan i Edinburgh og leste et intervju Sunday Times hadde med prima ballerina Deborah Bull der hun fortalte om sine ferier i Odda og vakre Hardanger, om den storslåtte kraftstasjonen i Tyssedal. Dette fikk MacEwan til å drømme seg tilbake til sin ungdom da han tilbrakte mange somre i Odda og Hardanger.

Han sendte et brev til Deborah Bull, der han fortalte om den hemmelige operasjonen som nesten hadde forandret historien til det lille industristedet.

 

Filmsekvensen viser Whitley Bombefly på vei mot Tyskland i 1940

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no