NVIM

Velg språk

  • no_NO
  • en_GB
  • de_DE

Søk

Du er her:
  • Krigens kulturminner

Krigens kulturminner

I 2015 er det 75 år siden andre verdenskrig startet i Norge, og 70 år siden landet ble fritt. Mange av de fysiske sporene fra krigen er forsvunnet, eller er i ferd med å forsvinne.

 Det gjør det desto viktigere å ta vare på de gjenværende kulturminnene. Krigens kulturminner er en av satsingene til Riksantikvaren i 2015. Les mer på riksantikvaren sine nettsiderkrigens kulturminner

 

Krig er først og fremst en tragedie. Mange oddinger ble tatt til fange, torturert og drept av nazistene. Den 8. mai 1945 var freden endeleg eit faktum, og litt etter kvart byrja det å dukka opp historiar om kva folk hadde opplevd.

Les mer om Krigsåra i Odda 

 

Den tyske okkupasjonsmakten var også til stede i Tyssedal, der de la beslag på kraftproduksjonen som var viktig for utbyggingen av Tysso II i Skjeggedal og Nordaganleggene på Eitrheimsneset.

AS Tyssefaldene var lite samarbeidsvillige, men gjorde det mest nødvendige for å forhindre at tyske myndigheter kunne komme til å overta selskapet. Allerede i september 1939 fikk AS Tyssefaldene deler av rørgata og fordelingsbassenget på Lilletopp gjerdet inn med piggtråd i tillegg til å postere bevæpnede vaktposter.

Etter sabotasjen på rørgata i Ålvik i 1940 la de tyske okkupasjonsmyndighetene ut miner bak piggtrådgjerdene og satte opp lyskastere på Lilletopp. De hadde fått høre om sabotasjeplaner som gikk ut på å sprenge rørgata i Tyssedal. På oppdrag fra tyskerne og AS Tyssefaldene satte entreprenørfirmaet Høyer Ellefsen i 1941 opp en sperredam bak kraftstasjonen. Denne skulle vise seg å ha den ønskede effekten mange år senere  - i 1980 - da et rørbrudd på ca 300 meter sendte enorme mengder vann nedover fjellsida og mot stasjonen. Kraftstasjonen ble fylt med vann opp til vinduene, men sperredammen ledet det meste av vannet forbi slik at stasjonen ble værende inntakt.

 

Se Odda kommune ved kultursjefen sin film der Vidar Våde forteller om sperredammen: 

 

 

 

Inne i kraftstasjonen står det igjen et kulturminne fra krigens dager. Den tyske vaktposten hadde fått satt opp et enmanns bomberom som skulle beskytte ham i tilfelle sabotasje. 

 

 

 

Venn tipset!

Din venn har blitt sendt en e-post om denne artikkelen.

Kraftmuseet

Norsk vasskraft- og industristadmuseum


Naustbakken 7, 5770 Tyssedal
Telefon: 53 65 00 50
post@kraftmuseet.no